T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GÜNDOĞMUŞTA DOĞAYA 1200 ADET KEKLİK SALINDI

Yayın Tarihi : 20.05.2022

2021 Temmuz ayında Antalya İli Gündoğmuş İlçesinde çıkan ve tüm ilçeyi etkisi altına alan orman yangınlarından dolayı kınalı keklik (alectoris chukar)  popülasyonlarında düşüş meydana gelmiştir.

Bu kapsamda; Doğa Doğa Koruma ve Milli Marklar Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılı kanatlı yaban hayvanı yerleştirme çalışmaları doğrultusunda Malatya Keklik Üretme istasyonundan teslim alınan 1200 adet kınalı keklik Gündoğmuş İlçesinde belirlenen mevkilere Gündoğmuş İlçe Kaymakamı Sn. Hamza ÖZBİLGİ ve Gündoğmuş Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Ali GÜLEN'in katılımıyla Gündoğmuş DKMP Şefliği personelleri eşliğinde doğaya salınmıştır.

Kınalı Keklik, Galliformes (Tavuksular) takımının Phasianidae (Sülüngiller) familyasından orta büyüklükte ve Anadolu'muzda çok iyi tanınan ve sevilen, türkülerimize girmiş, ötüşü güzel, görünüşü etkileyici, tombul kalın gövdeli, boz tüylü, kısa kanatlı, kısa kuyruklu bir kuştur. Göz kapaklarının kenarları, bacakları, ayakları ve gagası kırmızı ya da koyu kırmızı renklidir ki kınalı keklik denmesi de bundandır. Kayalık ve sarp arazileri seven, çok yağış almayan, yarı kurak ve kurak bölgelerde çalı ve otlarla kaplı yamaçlarda, vadilerde ve yüksek tepelerdeki alanlar ve taşlık alanlarda sürü halinde yerde yaşayan, bitki tohumları, tahıl taneleri, körpe filizler, tomurcuklar, funda meyveleri ve böceklerle beslenen bir kuş türüdür.