T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KASNAK MEŞESİ TABİATI KORUMA ALANINDA SONBAHAR GÜZELLİĞİ ALANA RANDEVUSUZ GİRİŞ YASAK

Yayın Tarihi : 28.10.2022

Ülkemizin endemik meşe türünü içerisinde barındıran Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, Isparta ili, Eğirdir ilçesi, Yukarıgökdere Köyü sınırları içerisinde yer alan, 27.07.1987 tarihinde, Kasnak Meşesinin doğal olarak meşcere kurduğu tek alan olması sebebiyle Tabiatı Koruma Alanı statüsü ile koruma altına alınmış ve 1.300 hektar büyüklüğe sahip bir doğa parçasıdır.

2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nda Tabiatı koruma alanı; bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan nadir, tehlikeye maruz veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve tabii olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri ihtiva eden ve mutlak korunması gerekli olup sadece bilim ve eğitim amaçlarıyla kullanılmak üzere ayrılmış tabiat parçaları olarak tanımlanmıştır.

Biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin bir alan olan Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanında yapılan akademik çalışmalarda 442 bitki türü tespit edilmiş olup bunların 69 adeti endemik bitkidir. Kasnak Meşesi Tabiatı koruma Alanı Dünyada kasnak meşesi ağaçlarının oluşturduğu tek ormanlık alan özelliğini taşıyor.

Son derece önemli ve hassas bir ekosisteme sahip olmasından dolayı bugüne kadarki uygulamalarda alanın zarar görmemesi en büyük önceliğimiz. Alanda bilimsel ve eğitim amaçlı gezmek isteyenlerin, DKMP Isparta Şube Müdürlüğü'nden ziyaretler öncesi izin, randevu almaları ve "2022 yılı Korunan Alanlarda Doğa ve Gözlem Tur Ücreti Uygulama Usul ve Esasları" doğrultusunda belirlenen ücret tarifesindeki ücreti ödemeleri gerekiyor. Randevu verilen gruplar ise başlarında kurumumuzdan bir teknik personel eşliğinde ve alanla ilgili tanıtım ve bilgilendirme yapılarak gezdiriliyor. Gezi güzergahı ve alanda bulunulan süre kısıtlı olup, ziyaretçilere Sonbaharla birlikte renk cümbüşü yaşanmaya başlanan alanda bu muhteşem güzellikleri göstermenin yanında doğa eğitimi verilmesi de amaçlanmaktadır"